Ходить гарбуз по городу!

За що так люблять українці гарбуз

Гарбуз або кабак відомий вже близько 2000 років. Батьківщиною цього овоча є Центральна і Південна Америка. Гарбуз був одним з основних продуктів на столі індіанців, вони його смажили, пекли, сушили, насіння їли і чавили на олію, а з сушеного гарбуза робили борошно і пекли хліб. Після відкриття Америки Христофором Колумбом гарбуз потрапив до Європи. А з XVI століття восени традиційно жовті гарбузи з’являються на українських городах. Його дуже полюбили українці за смакові якості, цілющі властивості та яскравий вигляд. Жовтогарячий гарбуз впевнено зайняв своє почесне місце у українській народній медицині, кухні та фольклорі.У традиційному українському обряді сватання цей овоч відомий як «жартівлива відмова». Якщо дівчина не згідна була вийти заміж, то замість рушників виносила нелюбому парубку гарбуза. Іноді молоді дівчата ще й прикрашали гарбуз стрічкою. Це був як натяк, щоб хлопець вдруге не надумав свататися. Звідси й повелась давня приказка «Глядіть, щоб вам гарбуза не піднесли!», яку говорили молодим хлопцям, коли ті женихались та сватались.

А ще цей яскравий велетень у порівняннні із своїми родичами займає чи не найперше місце за кількістю корисних речовин. Гарбуз – це справжній природний вітамінно-мінеральний комплекс, який багатий вітамінами С, D, Е, В1, В2, РР. Головна цінність – велика кількість каротину, його у два рази більше ніж у моркви!  Ці вітаміни сповільнюють старіння і допомагають підтримувати в нормі оптимальну вагу. Гарбуз також містить калій, кальцій, залізо, магній, мідь, цинк, кремній, фтор. Відомо, що гарбуз чинить протитуберкульозну дію, тому що в своєму складі має речовину, яка пригнічує ріст туберкульозної палички. Вживання гарбуза при відновленні після туберкульозу може істотно полегшити стан і зменшити час реабілітації. Страви з гарбуза рекомендують вживати при гепатиті, холециститі, жовчокам’яній хворобі. Оскільки оранжева м’якоть не викликає великого виділення шлункового соку, вона стимулює швидке заживлення виразк. Гарбузове насіння з давніх часів використовують в народній медицині як антигельмінтний засіб, а олія із гарбуза містить біологічно активні речовини, які відновлюють нервову систему, активізують імунітет. З обережністю до гарбуза потрібно ставитися при цукровому діабеті, адже цей плід солодкий.Калорійність гарбуза на 100 грам всього 22 ккал, як бачите, гарбуз дуже низькокалорійний. Тому гарбуз просто незамінний продукт для бажаючих схуднути, а також при ожирінні. Як і всі оранжеві плоди, гарбуз вважається чудовим антидепресантом. Цей овоч низькокалорійний і багатий на клітковину, він присутній у традиційних кухнях багатьох народів. І на українському столі гарбуз теж займає важливе місце. Наші господині готують з нього багато різних страв: запіканки, каші, додають до овочевих рагу, напоїв та десертів.Гарбузи були і є для людей і їжею, і посудом, і складом для зерна. Цікаво, що й нині у Середній Азії зберігають крупи і зерно у висушених гарбузах, у Молдові в гарбузах все засолюють і кажуть, що так добріше, ніж у дерев’яній кадці. А ось африканці зберігають у гарбузах воду і вино, роблять плоти для переправи через річку і музичні інструменти. У Парагваї, де люблять парагвайський чай – мате, обов’язково п’ють через тоненькі трубочки із посудини колебас, зробленої із невеличкого висушеного гарбуза. Ще із стародавніх часів народ маорі у Новій Зеландії вважав день, коли вони садять гарбузи – святковим. А от в Канаді у жовтні відзначають велике національне свято – День Подяки, особливо його шанують і урочисто відзначають переселенці з України. Так ось, за святковим столом навіть найбагатших людей, неодмінно повинен бути печений гарбуз і страви з нього.

Поширення публікації можливе за умови зазначення посилання на сторінку першоджерела www.discoverukraine.com.ua

 

Залишити відповідь