Ходить гарбуз по городу!

розміщено в: Цікаві факти | 0

Гарбуз або кабак відомий вже близько 2000 років. Батьківщиною цього овоча – Центральна і Південна Америка. Після відкриття Америки Христофором Колумбом, гарбуз потрапив до Європи. А з XVI століття восени традиційно жовті гарбузи з’являються на українських городах. Його дуже полюбили українці за смакові якості, цілющі властивості та яскравий вигляд.
Гарбуз українські традиції

У традиційному українському обряді сватання цей овоч відомий як “жартівлива відмова”. Якщо дівчина не згідна була вийти заміж, то замість рушників виносила нелюбому парубку гарбуза. Іноді молоді дівчата ще й прикрашали гарбуз стрічкою. Це був як натяк, щоб хлопець вдруге не надумав свататися. Звідси й повелась давня приказка «Глядіть, щоб вам гарбуза не піднесли!», яку говорили молодим хлопцям, коли ті женихались та сватались.

А ще цей яскравий велетень у порівняннні із своїми родичами займає чи не найперше місце за кількістю корисних речовин. Гарбуз – це справжній природний вітамінно-мінеральний комплекс, який багатий вітамінами С, Е, В1, В2, РР. Гарбуз містить калій, кальцій, залізо, магній, мідь, цинк, кремній, фтор.

Цей овоч низькокалорійний і багатий на клітковину, він присутній у традиційних кухнях багатьох народів. І на українському столі гарбуз теж займає важливе місце. Наші господині готують з нього багато різних страв: запіканки, каші, додають до овочевих рагу, напоїв та десертів.

Залишити відповідь